top of page

Genel Yayın İlkeleri

Dergide yayımlanacak olan makaleler, aşağıda yer alan yayın ilkelerine uygun olmalıdır:


1. “Kant Çalışmaları Dergisi” akademik nitelikli ulusal/uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi yılda iki defa olmak üzere; Güz ve Bahar dönemlerinde yayınlanmaktadır. Bu sürelerde derginin yayın sistemine baÄŸlı olarak kaymalar oluÅŸabilir. Bu nedenle dergi hiçbir talep ve sorumluluk altında tutulamaz. Ayrıca baÅŸ editör ve yayın kurulu kararıyla özel sayılar çıkartılabilir.

​

2. “Kant Çalışmaları Dergisi” Kant Felsefesi alanında özgün akademik makaleleri yayınlayan uluslararası hakemli bir dergidir.

 

3. Derginin yazım dili Türkçe, Ä°ngilizce ve Almancadır. 

​

4. Gönderilen çalışmanın baÅŸka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere baÅŸka bir dergiye gönderilmemiÅŸ olması gerekmektedir. Söz konusu ilkeye uymayan çalışmalar yayın sürecinden çıkarılır.

 

5. Sempozyum, kongre gibi bilimsel toplantılarda sunulan çalışmaların hangi sempozyumda/kongrede, ne zaman ve nerede sunulduÄŸu, yazının baÅŸlığına eklenen dipnot ile belirtilmelidir. Aynı ÅŸekilde tezlerden türetilen çalışmaların da bilgisi dipnotta verilmelidir.

 

6.Tezlerden üretilen makalelerde en fazla %30 benzerlik oranı kabul edilmektedir. Yazar dipnotta makalenin tezden üretilmiÅŸ olduÄŸunu belirtmelidir. Benzerlik oranının %30’u aÅŸması durumunda raporla birlikte yazı yazara gönderilir. Yazar, düzeltmeleri yaparak yazı çaÄŸrısında duyurulan son teslim tarihine kadar makalesini tekrar gönderebilir.

 

7. Dergideki yazıların sorumluluÄŸu yazara/yazarlara aittir. Yasal, hukuksal, ekonomik ve etik sorumlulukların muhatabı yazardır. Dergi herhangi bir yükümlülük kabul etmez.
 

8. Dergide yayımlanan yazıların telif hakkı dergiye aittir. Çevirilerin telif hakkının alınmasından çevirmen sorumludur. Kitap deÄŸerlendirmeleri ve çeviriler yayın kurulu onayından geçtikten sonra hakemlere gönderilir.
 

9. Derginin bir sayısında aynı yazara ait iki çalışma yayınlanamaz. Üst üste iki sayıda aynı yazarın çalışmasına yer verilmez.

 

10. Dergi bünyesinde deÄŸerlendirmeye alınan çalışmalarda dergi, sorumlu yazarı muhatap alır, diÄŸer yazarlarla bir iliÅŸki içerisinde bulunmaz ve sorumlu yazar dışındaki kiÅŸilere bilgi vermez.
 

11. Hakemlerin ve yazarın kimlikleri bu süreçte gizli tutulur.

​

12. Irkçı, cinsiyetçi, ayrımcı nitelikteki yazılar nefret söylemi içinde deÄŸerlendirilir ve hakemlik sürecine dahil edilmeden reddedilir.

​

13. Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi deÄŸildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için iÅŸlemleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.


Hakem DeÄŸerlendirme Süreci


1. Dergi bünyesinde yayımlanması istenen eserlerin mutlaka Kant felsefesiyle ilgili olması ÅŸartı aranır. 

 

2. Hakem sürecine dair iÅŸleyiÅŸ, editörler ve yayın kurulu kontrolünde gerçekleÅŸtirilir. Editörlerin ve yayın kurulunun uygun bulmadığı ya da kabul etmediÄŸi bir yayın dergide sürece dahil edilmez. Bu konuda yazar ya da yazarlar dergi ile diÄŸer organlar üzerinde bir yükümlülük oluÅŸturamaz.
 

3. Dergi sistemine yüklenen her yazı, ilk olarak yayın kurulu tarafından yazım ve yayın ilkelerine uygunluÄŸu baÄŸlamında deÄŸerlendirilir. Bu deÄŸerlendirme sonucunda, yazar tarafından yapılması gereken düzeltmeler olursa, yazı, editör(ler) tarafından düzeltme talebi ile yazara iade edilir. Düzeltmelerden sonra hakem süreci baÅŸlar.
 

4. Yazım ve yayın ilkeleri açısından deÄŸerlendirilmeye uygun bulunan yazılar hakemlere yönlendirilir.  Yayın Kurulu onayından geçen her yazı, deÄŸerlendirilmesi için en az iki hakeme gönderilir. Hakemler yazının temsil ettiÄŸi alanda uzmanlıkları bulunan kiÅŸiler arasından seçilir.
 

5. Alan deÄŸerlendirmesinden iki olumlu hakem raporu alan yazı yayımlanmaya hak kazanır. Bir olumlu bir olumsuz hakem raporu alan yazı, üçüncü bir hakeme gönderilir. Yazının yayımlanıp yayımlanmamasına üçüncü hakemin raporu doÄŸrultusunda karar verilir.
 

6. Çalışmanın yayınlanabilir durumda olduÄŸu kabul edildikten sonra yazar(lar)dan sadece bir defa düzeltme istenir. Her iki düzeltmede de istenilen düzeltmeler gerçekleÅŸtirilmemiÅŸ ise yazı yayınlanmaz.
 

7. Düzeltmeler iki ÅŸekilde istenebilir; küçük düzeltmeler verilebilir veya önemli deÄŸiÅŸiklikler önerilebilir. Yazar istenen deÄŸiÅŸiklikleri yapmakla ve yaptığı deÄŸiÅŸiklikleri ayrı bir dosyada belirtmekle yükümlüdür; istenen deÄŸiÅŸiklikleri gerçekleÅŸtirmemiÅŸse bunları gerekçelendirmelidir. 

 

8. Yayın deÄŸerlendirmesine iliÅŸkin “hakem görüÅŸ bildiri raporu” sorumlu yazara gönderilir. 

 

9. Hakemlerin kendilerine gönderilen yazıyı deÄŸerlendirme süreleri üç haftadır. 

10. Hakemler, düzeltme istedikleri yazıyı yayınlanmadan önce bir kez daha görmek isteyebilirler. Bu talebin raporda belirtilmesi durumunda metnin düzeltilmiÅŸ hali hakeme gönderilir.
 

11. Dergi editörleri, hakemler tarafından verilen düzeltmeleri titizlikle takip eder ve uygulanmasını saÄŸlar. 

 

12. Hakemler hazırladıkları raporlarda, çalışmanın yayımlanması veya yayımlanmaması durumuyla ilgili kesin bir kanaat bildirmelidirler. 

 

13. Gerekli durumlarda çalışmayı deÄŸerlendiren bir hakemin görüÅŸleri Yayın Kurulu'nun uygun görmesi halinde diÄŸer hakemlere gönderilebilir.

 

14. Hakemlerin önerilerine göre Yayın Kurulu aÅŸağıdaki yollardan birini izler:

            -Çalışmayı yayımlayabilir.

            -Üzerinde deÄŸiÅŸiklik ve geliÅŸtirme yapılmış çalışmayı yayıma kabul edebilir.

            -Yazar(lar)dan hakem görüÅŸlerine uygun olarak çalışmasını düzenlemesini isteyip yeni bir deÄŸerlendirme süreci baÅŸlatabilir.

            -Çalışmayı reddedebilir.

Genel Yayın İlkeleri ve Hakem Değerlendirme Süreci: Metin
bottom of page